Ψαρόσουπα με βακαλάο

Ο χειμώνας είναι η κατεξοχήν εποχή για θερμαντικά φαγητά. Τι καλύτερο από μία ψαρόσουπα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά;



Υλικά:

·         2 τεμ. Βακαλάος ακέφαλος

·         10 πατάτες μικρές καθαρισμένες

·         5-6 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια

·         2-3 κλωνάρια σέλερι (μόνο τα φύλλα)

·         ή ½ ματσάκι σέλινο

·         2-3 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα

·         2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

·         ½ φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ ή ρύζι νυχάκι.

·         ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

·       Αλάτι, πιπέρι

        Για το αυγολέμονο

  • αυγά
  • Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:

1.      Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε 2 ή τρία κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός του.

2.      Τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι να τον σκεπάζει και τον βράζουμε για 15-20 λεπτά.

3.      Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και στο ίδιο νερό προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

4.      Αν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό να σκεπάζει τα υλικά και τα βράζουμε για 20 λεπτά.

5.      Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για να μην κολλήσει και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά το φαγητό.

6.      Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι τα λαχανικά και αν έχουν βράσει κατεβάζουμε την σούπα από την φωτιά.

7.      Σε ένα βαθύ σκεύος φτιάχνουμε το αυγολέμονο και όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε πολύ αργά, λίγο – λίγο ζουμί από την σούπα, χτυπάμε λίγο ακόμα και το γυρίζουμε στην κατσαρόλα.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο

1.      Χτυπάτε τα ασπράδια με το σύρμα να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα.

2.      Προσθέτετε τους κρόκους χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα.

3.      Κατόπιν ρίχνετε τον χυμό από τα λεμόνι και 1-2 κουτάλες βαθιές από τον ζεστό ζωμό του φαγητού.

4.      Ανακατεύουμε λίγο και είμαστε έτοιμοι για ένα χορταστικό, ζεστό και υγιεινό πιάτο.

Συμβουλές:

  • Για να πετύχει το αυγολέμονο τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και δεν σταματάμε το χτύπημα της μαρέγκας μέχρι να ρίξουμε και το λεμόνι, για να μην κόψει.
  • Όταν ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό στην μαρέγκα, το κάνουμε αργά, χτυπώντας συνέχεια επειδή δεν θέλουμε να ψηθεί το αυγό και να γίνει σαν αποτυχημένη ομελέτα.
Καλή Όρεξη!!

 Επιστροφή στις Σούπες

 http://proiontaghs-syntages.blogspot.gr/p/blog-page_53.html

Σχόλια