Παραδοσιακός μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

Ο μουσακάς είναι πλέον ένα διεθνές φαγητό. Ο συνδυασμός λαχανικών με κιμά και το ντύσιμο με την υπέροχη αφράτη και βελούδινη μπεσαμέλ, έχει κάνει αυτό το φαγητό παγκόσμια παραδοσιακό. Η συνταγή μας χρειάζεται υπομονή, επειδή όλα γίνονται στον φούρνο. Άλλωστε το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

Υλικά:
Για τον μουσακά
Για την μπεσαμέλ
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
  1. Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε πάχος μικρότερο από ένα δάχτυλο.
  2. Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα στους 300°C.
  3. Στρώνουμε στο ταψί σε μονή στρώση τις πατάτες.
  4. Αλείβουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
  5. Μόλις πάρουν χρώμα τις βγάζουμε και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
  6. Όταν τελειώσουμε με τις πατάτες συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τις μελιτζάνες.
Ετοιμάζουμε τον κιμά
  1. Σε μία κατσαρολίτσα ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  2. Το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά, για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και ρίχνουμε 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο να τσιγαριστεί το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας να διαλυθεί και να τσιγαριστεί.
  4. Κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά (μαϊντανό, μοσχοκάρυδο, κανέλλα, σκόρδο, αλάτι πιπέρι).
  5. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κονκασέ.
  6. Αφήνουμε να τραβήξει 5 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό για να βράσει ο κιμάς, τόσο όσο να μείνει μόνο με την σάλτσα του.
  7. Αν κατά λάθος μας μείνουνε πολλά υγρά, μπορούμε να ρίξουμε μία κουταλιά τριμμένη φρυγανιά να απορροφήσει τα υγρά.
Η ώρα της μπεσαμέλ
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και σπάμε τα αυγά.
  2. Με τον αυγοδάρτη τα χτυπάμε να διαλυθούν.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, για να μην κάνει σβόλους.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Υπομονή μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αυτή την συνταγή για μπεσαμέλ την κάνουμε συνέχεια και βγαίνει πάντα βελούδινη χωρίς σβολιάσματα και καψίματα. Προσοχή. Την μπεσαμέλ την ετοιμάζουμε αφού έχουμε στρώσει στο ταψί όλα τα υλικά.

Σύνθεση:
  1. Στρώνουμε στο ταψί όλες τις πατάτες, μία στρώση μελιτζάνες και τον κιμά.
  2. Συνεχίζουμε με μία στρώση μελιτζάνες ακόμα και από επάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ.
  3. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με την φρυγανιά ή το τυρί της αρεσκείας μας.
  4. Ψήνουμε στους 250°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία!!

Επιστροφή στα λαχανικά






Σχόλια