Παραδοσιακός μουσακάς χωρίς τηγάνισμα
Ο μουσακάς είναι πλέον ένα διεθνές φαγητό. Ο συνδυασμός λαχανικών με κιμά και το ντύσιμο με την υπέροχη αφράτη και βελούδινη μπεσαμέλ, έχει κάνει αυτό το φαγητό παγκόσμια παραδοσιακό. Η συνταγή μας χρειάζεται υπομονή, επειδή όλα γίνονται στον φούρνο. Άλλωστε το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
Υλικά:
Για τον μουσακά
- 7 μελιτζάνες φλάσκες
- 10 πατάτες μεγαλούτσικες
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- ελαιόλαδο για άλειμμα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 ξυλάκι κανέλλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
- φρυγανιά ή τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Για την μπεσαμέλ
- 8 ποτήρια του νερού γάλα πλήρες
- 7 κ.σ. ,όχι πολύ φουσκωτές, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 2 κ.σ. βιτάμ
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι λευκό τριμμένο
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
- Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε πάχος μικρότερο από ένα δάχτυλο.
- Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα στους 300°C.
- Στρώνουμε στο ταψί σε μονή στρώση τις πατάτες.
- Αλείβουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
- Μόλις πάρουν χρώμα τις βγάζουμε και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
- Όταν τελειώσουμε με τις πατάτες συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τις μελιτζάνες.
- Σε μία κατσαρολίτσα ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά, για να φύγει η αψάδα του κρεμμυδιού και ρίχνουμε 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο να τσιγαριστεί το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας να διαλυθεί και να τσιγαριστεί.
- Κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά (μαϊντανό, μοσχοκάρυδο, κανέλλα, σκόρδο, αλάτι πιπέρι).
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κονκασέ.
- Αφήνουμε να τραβήξει 5 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό για να βράσει ο κιμάς, τόσο όσο να μείνει μόνο με την σάλτσα του.
- Αν κατά λάθος μας μείνουνε πολλά υγρά, μπορούμε να ρίξουμε μία κουταλιά τριμμένη φρυγανιά να απορροφήσει τα υγρά.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και σπάμε τα αυγά.
- Με τον αυγοδάρτη τα χτυπάμε να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, για να μην κάνει σβόλους.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Υπομονή μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αυτή την συνταγή για μπεσαμέλ την κάνουμε συνέχεια και βγαίνει πάντα βελούδινη χωρίς σβολιάσματα και καψίματα. Προσοχή. Την μπεσαμέλ την ετοιμάζουμε αφού έχουμε στρώσει στο ταψί όλα τα υλικά.
Σύνθεση:
- Στρώνουμε στο ταψί όλες τις πατάτες, μία στρώση μελιτζάνες και τον κιμά.
- Συνεχίζουμε με μία στρώση μελιτζάνες ακόμα και από επάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με την φρυγανιά ή το τυρί της αρεσκείας μας.
- Ψήνουμε στους 250°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου