Το εκμέκ είναι ένα Τούρκικο γλυκό, που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανίου. Εκμέκ στα Τούρκικα σημαίνει ψωμί. Έτσι και εμείς πήραμε για την βάση ένα κομμάτι τσουρέκι που είχε περισσέψει και κάναμε το υπέροχο "εκμέκ τσουρέκ"!!
ΥΛΙΚΑ:
Βάση
·
Περίπου
250 γρ. τσουρέκι (κομμένο σε φέτες πάχους 1 δαχτύλου)
Σιρόπι
·
300γρ.
νερό
·
250 γρ.
ζάχαρη
·
1 φέτα
λεμόνι
· 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
Κρέμα
·
1 λίτρο
γάλα
·
100 γρ.
σιμιγδάλι ψιλό
·
20 γρ.
κορν φλάουρ (2 κ.σ.)
·
145
γρ.
·
2 μεγάλα αυγά
·
1/2 κ.γ.
μαστίχα σκόνη (Σε ένα γουδί ρίχνετε την μαστίχα και 1κ.γ. ζάχαρη. Το χτυπάτε για λίγο και έχετε την σκόνη μαστίχας)
·
1/2 κ.γ.
σαλέπι
· 3 βανίλιες
Σαντιγί
·
500 γρ. σαντιγί γλυκιά
· 4 βανίλιες
συν ψιλοκομμένα καρύδια για γαρνίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σιρόπι
Βάζουμε
σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό τη φέτα λεμονιού και τον χυμό λεμόνι.
Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στο μισό και το αφήνουμε για 5-6 λεπτά να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Το σιρόπι θα το
χρησιμοποιήσουμε ζεστό.
Κρέμα
Σαντιγί
Στον
κάδο του μίξερ χτυπάμε την γλυκιά σαντιγί και τη βανίλια μέχρι να
σφίξει καλά! Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση
- Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού( αν έχετε τσέρκι ακόμα καλύτερα) τις φέτες τσουρεκιού προσέχοντας να καλύψουμε όλα τα κενά.
- Τις σιροπιάζουμε πολύ καλά με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνουμε για λίγη ώρα να τραβήξουν οι φέτες όλο το σιρόπι. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα.
- Κατόπιν βγάζουμε την κρέμα πατισερί από το ψυγείο και την απλώνουμε προσεχτικά στην φόρμα. Προσέχουμε να καλύψει ομοιόμορφα όλο το τσουρέκι.
- Βγάζουμε και την σαντιγί από το ψυγείο και την απλώνουμε επάνω από την κρέμα. Την στρώνουμε όσο γίνεται πιο ίσια.
- Γαρνίρουμε με τα καρύδια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου