Υλικά
- 1 χταπόδι μεγάλο
- 1 σφηνάκι κρέμα μπαλσάμικο λευκό
- 1 σφηνάκι κρασί λευκό
- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη τριμμένη
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 πεπεροτσίνο καυτερό (εγώ έβαλα 1 κουτ. γλυκού κοφτό πουλ πιμπέρ)
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 4 κόκκους κεδροκούκουτσα
- αλάτι ορυκτό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ξύδι, ελιές
Εκτέλεση
- Σε βαθύ ταψί, όπου μπορεί να χωρέσει το χταπόδι,, απλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από επάνω ένα αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Τοποθετούμε το χταπόδι καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
- Ραντίζουμε με την κρέμα βαλσαμικού και το κρασί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με την ρίγανη και λίγο χοντρό ορυκτό αλάτι. Προσθέτουμε τους κόκκους των μπαχαρικών, τα δαφνόφυλλα και το πεπεροτσίνο.
- Τυλίγουμε το χταπόδι με την λαδόκολλα να το καλύψει παντού και το σφίγγουμε στις άκρες όπως τις καραμέλες. Αν χρειαστεί το δένουμε με σπάγκο κουζίνας.
- Γυρίζουμε και το αλουμινόχαρτο, να σφίξει καλά την λαδόκολλα και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, για 2 ώρες. Προς το τέλος ανοίγουμε μία τρυπούλα και δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν έχει μαλακώσει. Αν χρειαστεί το αφήνουμε λίγο ακόμα.
- Ανοίγουμε την λαδόκολλα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μέσα σε πιατέλα. Ραντίζουμε με λάδι και ξύδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε λίγες ελιές ξιδάτες.