Υλικά
- 400ml ελαιόλαδο
- 10 γαρύφαλλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
- 1 κουτ. σούπας σόδα
- 2½ φλιτζ. πετιμέζι
- 1 σφηνάκι ούζο
- 3 κουτ. σούπας σουσάμι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 5 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε κατσαρολάκι 200ml νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε το νερό να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε με πιρούνι σε μπολ το χυμό πορτοκαλιού με την σόδα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, το λάδι και το πετιμέζι σε άλλο μπολ, μέχρι να γίνουν λείο μίγμα.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ούζο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα και χτυπάμε καλά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά, με μέχρι να γίνει ένα πυκνό μίγμα, όπως αυτό του κλασικού κέικ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ. και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
- Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το σουσάμι σε μπολ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μίγματος.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
- Βυθίζουμε στο κέικ ένα μαχαιράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι και αν δεν κολλάει το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κάτσει για 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.