Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Από όλους τους ντολμάδες με γέμιση κιμά, οι λαχανοντολμάδες είναι σαφώς κλάσεις ανώτεροι. Δημιουργήστε και απολαύστε ένα αριστοκρατικό φαγητό, που δεν του δίνουμε μεγάλη σημασία, επειδή το μάθαμε σαν μαμαδίστικο Κυριακάτικο πιάτο.


Υλικά

Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο μεγάλο, περίπου 3 κιλά

  • αλάτι, πιπέρι

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 4 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο , ψιλοκομμένο

  • 2/3 φλιτζανιού ρύζι γλασέ

  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο

Για το αυγολέμονο

  • 3 αυγά
  • 2 λεμόνια, το χυμό

 Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα το λάχανο:

  1. Πρώτα αφαιρούμε την καρδιά του λάχανου, δημιουργώντας μία λακουβίτσα. Αν δεν μπορείτε ζητήστε να σας το κάνει ο μανάβης σας.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε το λάχανο ολόκληρο. Το βγάζετε από το νερό και το αφήνετε να κρυώσει.
  3. Χωρίζετε τα φύλλα ένα-ένα με προσοχή να μην σκιστούν. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίζουν.
  4.  Κόβετε τα κοτσάνια και κρατάτε τα φύλλα που είναι κατάλληλα για το τύλιγμα το ένα πάνω στο άλλο. Κρατάτε τα μικρότερα φύλλα για την κατσαρόλα.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Αναμιγνύετε τον κιμά με το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και πέντε κουταλιές της σούπας λάδι.

Σύνθεση:

  1.  Στρώνετε τα μισά από τα μικρά φύλλα που κρατήσατε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
  2.  Παίρνετε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα και τοποθετείτε στο κέντρο του εσωτερικού μέρους από μία κουταλιά σούπας γέμιση (ή περισσότερη ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις πλαϊνές άκρες κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολά.
  3.   Τοποθετείτε τους ντολμάδες δίπλα δίπλα στην κατσαρόλα αρχίζοντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο της. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που έμειναν, περιχύνετε με τέσσερα πέντε φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο και σιγοβράζετε τους ντολμάδες για 50-60 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζετε το αυγολέμονο:

  1. Χτυπάτε τα ασπράδια με το σύρμα να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα.
  2. Προσθέτετε τους κρόκους χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα.
  3. Κατόπιν ρίχνετε τον χυμό από το λεμόνι και 1-2 κουτάλες βαθιές από τον ζεστό ζωμό του φαγητού.
  4. Τέλος ρίχνετε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακινείτε να πάει παντού και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!!!

 Επιστροφή στα λαχανικά

 http://proiontaghs-syntages.blogspot.gr/p/blog-page_53.html


Σχόλια